28 January 2013

~ aku & cakar ayam ~

Salam sambil senyum....

Alkisah bermula tatkala aku memikirkan apa brg berkat yg perlu diberi semasa kenduri kawinku nnt (pelik kan xde angin ribut tbe2 ak nk kwin dah). Dgn rasminya ak memilih snek cakar ayam sbg pilihan. Knp cakar ayam knela bce perabis. LOL.

Misi hari nh bersamaan 28/1/2012 adalah utk mencari dimana asalnya punca usul cakar ayam yg kami tercari2. Berbekal ingatan rasa dan deria misi diteruskan walaupun di hati rasa mustahil.

Imbas kembali •• semasa dlm perjalann dari muor ke KL june 2012. Ayah membeli sebalang cakar ayam. Masuk keta mkn sikit. Turun keta semula dan beli kesemua stok yg ade. Kata penjual dtgnya dri Rengit, Batu Pahat, Johor.

28/1/2012 - dgn bantuan en google kami menemui Azhar Food - tempat pengumpulan produk2 IKS. Hbs kesemua jenis cakar ayam dibeli n dirasa satu persatu. Sehinggalah **yawnnnn** inilah rasa yg kami cari. Saling x tumpah. Fakta - if tanya org kedai konfem xmo bg taw (lumrah jd pengedar). So ak main peranan tny - brape quo, boleh ke bungkus, nk beli byk nh bla bla bla. Sehinggalah terpacul "boleh siap cpt pasal tmpt buat nye dekat je kt sg kluang". Sambil cube menamatkan perbualan dgn membeli segala kuripik kos seme RM150. (Sepanjang jln kunnyah kepek)

Maklumat "sg kluang" td diproses dgn cpt dan trus menghala ke jalan besar utk pencarian sg kluang. Sekali sg kluang ade kiri dan kanan dan panjang yg amat. Hoke tenang dulu - cr kedai utk tnya. Allah memudahkan urusan umatnya krn kedai pertama merupakan kwn comolot pembuat cakar ayam. No tel dihubungi. Berpandukan alamat tiang letrik no 261 kami selamat sampai. Perghhh mmg ceruk gila...

Perbualan dgn pemilik bisnes dgn kata putus akad jualan belian terlaksana. Deposit 500 tanda bersetuju. Berpeluang menonton pembuatan cakar ayam secara live disamping ayam2 disekeling rumah pemilik dilihat mengais2 tanah. (Pasal pa la keledek punya asas ayam dpt nama. LOL.

Sekian pengembaraan ijah & uda menjelajah parit botak demi mengungkai rahsia disebalik rasa agung bernama - cakar ayam.

OKBAI















No comments: